Recension

Diagnosen saknar skärpa

SAKPROSA Katrine Kielos Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin 303 s. Albert Bonniers förlag

Jenny Maria Nilsson,
Publicerad
Annons

Katrine Kielos är med sin nya bok helt rätt ute. I en tid när girighet inte endast tolereras utan uppmuntras kan hon identifiera felet och också vems det är – ”den ekonomiske mannens”. Han är en figur byggd på karaktärsdrag som egoism, karisma och självständighet och ”han kommer alltid att ta allt han kan få”. Vi eftersträvar att vara som han – därför är felet också vårt. I ”Det enda könet” tecknar författaren en bild ur ett särartsfeministiskt perspektiv. Förförda dansar vi kring denne egenintressets guldtjur medan kvinnliga egenskaper som självuppoffring, omsorgsfullhet och värnande om kollektivet är förpassade till skuggorna.

År 2005 började Katrine Kielos att blogga och har sedan dess likt en missil styrt mot framgång. Snart gavs hon stort medieutrymme i prestigefyllda publikationer och blev ledarskribent på Aftonbladet. Hon debuterade 2008 med ”Våldtäkt och romantik”, som fick blandade recensioner. Inför den här boken har uppmärksamheten varit omfattande – och förväntningarna höga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons