Sanningen om nio mytomspunna namn i historien

Har de funnits? Dick Harrison reder ut sanningen om nio mytiska gestalter. Bläddra i svepet och få reda på om Mona Lisa, Hamlet och Grevinnan Dracula egentligen har existerat.

Publicerad
Annons

Har de funnits? Dick Harrison reder ut sanningen om nio mytomspunna namn i historien. Mona Lisa Ja. Hon hette egentligen Lisa Gherardini. Ordet Mona är en sammandragning av ma donna och brukades vid hövligt tilltal. Hon var gift med sidenhandlaren Francesco del Giocondo, som gav i uppdrag åt konstnären att måla hennes porträtt. Lisa föddes 1479, gifte sig 1495 med den betydligt äldre Francesco och levde därefter ett typiskt medelklassliv i Florens. Hon fick fem barn som överlevde spädbarnsåldern, varav två blev nunnor. Uppgifterna om hennes död går isär – enligt en uppgift skall hon ha dött 1542, enligt en annan i början av 1550-talet. **Bläddra vidare för att läsa om fler mytomspunna namn i historien.

Hamlet Nej. Åtminstone kan vi inte belägga hans existens. Enligt den danske krönikören Saxo Grammaticus, som nämner Hamlet (”Amletus”) i Gesta Danorum (ca 1200), levde denne i Danmark för mycket länge sedan, i en epok som var att betrakta som forntid redan för Saxo. Saxo fick säkert inspiration från många gamla historier om hämnare som låtsades vara galna för att nå sitt mål; det finns gott om förlagor, både i Nordeuropa och i Medelhavsvärlden. (På bilden Jan Malmsjö och Marie Göranzon i sina roller som Hamlet och Ofelia 1974).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons