Kvinnorna som formgav 50-talet hyllas i Malmö

Viola Gråstens tygmönster ”Oomph” från 1952 har gett utställningen sitt namn.
Viola Gråstens tygmönster ”Oomph” från 1952 har gett utställningen sitt namn. Foto: Nelly Hercberg/Malmö Konstmuseum

”Oomph - kvinnorna som satte färg på Sverige” kallar Malmö Konstmuseum sin designutställning med föremål från 40- och 50-talen. Och vare sig man går runt och nickar igenkännande i utställningen eller ser föremålen från för första gången slås man av hur moderna de fortfarande känns.

Anna Nittve
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Viola Gråsten, Astrid Sampe, Katja Geiger (”Katja of Sweden”), Ingrid Dessau och Monica Bratt är namn som känns igen från designhistoria, inredningstidskrifter, auktionssajter och -kataloger. I en tid när kvinnor med stolthet var husmödrar skapade skickliga kvinnliga formgivare som dessa - och många fler - genom forskning och mycket kreativitet ett effektivt och modernt hem. Över hela landet hölls kurser i möblering och färgsättning och på de många hemutställningarna visades nymodigheterna. Svenska och internationella utmärkelser haglade över upphovskvinnorna. Mycket av det som skapades i Sverige under dessa år lever kvar i dag: köksplaneringen, bostadsidealen, typen av mönster, och de lätta, funktionella möblerna.

Genom att fokusera enbart på kvinnliga formgivare och arkitekter har Malmö Konstmuseum lyckats skapa en inspirerande utställning av en epok som har skildrats många gånger tidigare. Man lyfter fram kvinnorna som skapade och färgsatte kläderna, handdukarna, karotterna, glasen och möblerna. Här finns också arkitekten Ingeborg Hammarskjöld-Reiz som ritade bostäder för mindre bemedlade och inredningsarkitekten Lena Larsson som ville avskaffa finrummet och låta barnen få ta plats i hemmet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons