ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ny studie: Smaken sitter i huvudet

Var köttbiten god? Det kanske beror på vad du fått veta om den innan du satte tänderna i den. Hur vi får matens ursprung beskrivet för oss påverkar hur vi upplever att den smakar, visar forskning.

TT
Publicerad

Är ett dyrt vin godare än ett billigt? Eller smakar kött från djur som fått beta fritt godare? Ja, vi tenderar att tror det i alla fall, har forskningen kunnat visa. Det senaste i raden av exempel som visar på detta fenomen handlar just om kött och hur beskrivningen av dess ursprung påverkar smakupplevelsen.

Amerikanska forskare lät studenter genomgå olika smakexperiment, där de bland annat fick prova två sorters kött. Det ena kom från en familjedriven gård där djuren fått beta utomhus och det andra från industriellt jordbruk där djuren mer liknade fångar som stod i fållor inomhus. Eller, det trodde försökspersonerna i alla fall. Egentligen var det ju exakt samma sorts kött de fick, med påhittade beskrivningar.

Laddar…