Kika in hemma hos Sveriges främste leksaksexpert
I dag öppnar Stockholms nya leksaksmuseum, Bergrummet. Sveriges främste leksaksexpert bidrar med sitt kunnande. Vi besöker hans högst privata hem.
– Jag är en ”Leg. lekare”, med e. Kort sagt, jag är en playboy, säger Peter Pluntky och ler.
Antikexperten är ett välkänt ansikte från SVT:s Antikrundan där han medverkat sedan slaget vid Hastings 1066, ungefär. Numera har han lämnat tv-rutan, men är fortfarande synonym med leksaker. Särskilt idag inför premiären av Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics.
Stockholms nya museum baseras på den kända samlingen från Tidö Slott utanför Västerås, en gång invigd av kungen, och bjuder på norra Europas största leksakssamling.
David von Schinkel ärvde den ursprungliga samlingen av sin far på Tidö och har sedan dess kompletterat den, bland annat med seriedelen. David är ensam ägare till samlingen och är den som står bakom museet.
– Vi har dragit sju mil datakablar. Så det finns verkligen mycket för barnen att trycka på.
Utställningsytan på 2 500 kvadratmeter är en interaktiv upplevelse och för tankarna till Moria, dvärgarnas dunkla rike i Sagan om ringen. Men Tolkiens figurer hittar vi inte på Skeppsholmen. Däremot Fantomens tron från Dödskallegrottan ingjuten i berget. Stenmöbeln i fråga bildar en stark kontrast till de mjuka fåtöljerna i Peter Pluntkys eget hem vid Mariatorget. Här råder snarare ljus och färg. Våningen på 250 sobra kvadratmeter är ett popkulturellt fyrverkeri, en kolorerad designfest för vänner av mekanik, magi och märkligheter.
– Vårt hem är inget museum. Allt här kan och ska användas. Funktionen är en del av estetiken, säger Peter Pluntky och går fram till jukeboxen i hörnet av vardagsrummet. Vad vill du höra?
Jukeboxen The Peacock signerad Wurlitzer från 1941 är i all sin färgprakt ett stycke levande musikhistoria lika mycket som en del av designens dito. Favoriter som Charlie Parker, Elvis, Zarah Leander … alla tronar här inne som taktfasta ekon från det förflutnas värld av musik och myter.
Valet faller på musiken från filmen Den tredje mannen. Anton Karas berömda cittra i låten ”The Harry Lime Theme” klingar ur jukeboxen som Peter Pluntky ropade in för 170 000 kronor.
Vad betyder nostalgi för dig?
– Jag älskar historia, men vill leva i nuet och ta vara på stunden här och nu. Leksaker är en syntes av hela vårt kulturarv, det är den moderna historien i miniformat, säger Peter Pluntky.
Det nya museet är exakt det, en levande historielektion där man kan kan leka sig till ny kunskap. Leksaker har en unik förmåga att spegla sin tid. För att inte tala om serietidningar. Utställningen innehåller även en unik samling serieoriginal från både svenska och utländska konstnärer. Utformningen har skapats av scenografen Caroline Romare. Hon har även satt spår här i våningen, Caroline var tidigare tillsammans med Peter och är mamma till familjens barn.
Då flyger en glad Rex in i hemmet, detta lekfullhetens tempel.
– Här är Rex, han är döpt efter en reklamskylt, skrattar Peter.
Sonen hälsar artigt och vi flanerar in i köket där familjens samling av reklamskyltar i plåt och emalj tronar över matbordets kalkstensskiva. MC-märket Rex finns självklart representerat i denna färgsymfoni ur folkhemmet och dess k-märkta förlöpare. Peter skrev en bok i ämnet, Tunga varumärken. Praktverket – med pärmar helt i bleckplåt – kostade över en miljon kronor att producera och Peter stod själv för projektet tillsammans med den välrenommerade designbyrån Pangea.
Peter Pluntky har bott i våningen i 30 år. På 80-talet gjordes den stora renoveringen då han öppnade upp. Sedan dess har han tagit tillvara på de tomrum som kan uppstå i den här typen av grandiosa våningar som hämtade ur Klas Östergrens roman Gentlemen, vars berömda våning för övrigt utspelar sig i just det här kvarteret.
Mycket av inredningen är platsbyggd, däribland det imponerande biblioteket (med just Gentlemen). Även om Peter är noga med att våningen inte ska kännas museal så har han faktiskt haft ett museum i huset intill. Stockholms Leksaksmuseum invigdes 1980 av dåvarande kulturministern, liberalen Jan-Erik Wikström. När hyran gick upp alltför mycket sålde Peter samlingen till staden Rom.
Nu vilar dock ”lekarens” och playboyens fokus på ett speciellt rum här i Stockholm – Bergrummet. Även om de privata rummen här på Mariatorget är högst speciella de också.