Skånegatan på Södermalm i Stockholm, vars innerstad utgör världens ängsligaste kvadratkilometrar, enligt Mustafa Can.
Skånegatan på Södermalm i Stockholm, vars innerstad utgör världens ängsligaste kvadratkilometrar, enligt Mustafa Can. Foto: Anders Ahlgren

Stockholms innerstad – världens ängsligaste area

Stockholm, en stad för medveten medelklass och för de rika. Mustafa Can frågar sig vad arbetarförfattaren och Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström, som föddes för 100 år sedan, hade sagt om ”Drömmarnas stad” i dag?

Mustafa Can
Uppdaterad
Publicerad

Jag föddes i en fattig by utan el, fordon, asfalt och böcker. Det hände att de äldre talade om att de måste bege sig till ”staden”, som låg 100 kilometer bort, för att uträtta ärenden hos någon myndighet. Jag drömde ofta om staden trots att jag inte visste hur den såg ut. Vilket är ironiskt eftersom städerna först växte fram just där jag kommer från, mellan Eufrat och Tigris, där människan först blev bofast.

Jag drömde mig bort från den feodala landsbygdens långsamma dagar i turkiska Kurdistan. Drömde om breda asfalterade gator, gatljus, butiker, krogar, kaféer, monument, trafik, folkmyller, oväntade möten, anonymitet och en mångfald av ljud, dofter och smaker.