”Motion av ringa betydelse för viktminskning”

Dignande julbord, godis och stillasittande under långhelgerna skapar utmaningar för den som inte vill gå upp i vikt. Nyårslöften om ett bättre liv kommer som ett brev på posten när vardagen tar vid.

– Omvälvande miljömässiga förändringar är den viktigaste punkten för att angripa fetma, säger Erik Hemmingsson, forskare på Karolinska Institutet, som går igenom åtgärder för den som vill minska midjemåttet.

Publicerad
Annons

I november skrev SvD om den belgiske professorn Patrice Cani, som under 20 år studerat de omkring 100 000 miljarder olika bakterier som finns i människans tarmsystem. Hans forskarlag har hittat en bakterie, ”Akkermansia muciniphila”, som man tror kan förebygga och stoppa typ 2-diabetes, som orsakas av bland annat kraftig övervikt.

År 2007 upptäckte Canis lag att bakterien var mycket mer förekommande i tarmarna på smala möss än på överviktiga möss. När man så gav överviktiga möss och möss med typ 2-diabetes doser av bakterien minskade de drastiskt i vikt. Möss med redan utvecklad diabetes botades.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons