Elevhälsa väljs bort i friskolor

Den nya skollagen skulle ge alla elever tillgång till psykolog och kurator. Men Skolinspektionens granskningar visar att skillnaderna är stora mellan kommunala och fristående skolor. Drygt var sjätte friskola bryter mot lagen när det gäller elevhälsa.

Publicerad
Robin Falck-Lowén, Johan Wallman, Jay Jallow, Kinga Swiatkiewicz om att det saknas skolpsykolog:
– Jag tycker att det är viktigt med skolpsykolog. En del gillar att prata med kompisar, men ibland vill man få ett annat perspektiv.

Robin Falck-Lowén, Johan Wallman, Jay Jallow, Kinga Swiatkiewicz om att det saknas skolpsykolog: – Jag tycker att det är viktigt med skolpsykolog. En del gillar att prata med kompisar, men ibland vill man få ett annat perspektiv.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

En av tre unga tjejer lider av ångest, köerna till Bup – Barn- och ungdomspsykiatrin – växer och organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, får för varje år ta emot fler samtal.

När skollagen förändrades för ett år sedan skulle elevhälsan stärkas och alla elever skulle få tillgång till kurator och skolpsykolog. Men exakt hur tillgången ska se ut specificeras inte. En granskning som Psykologförbundet gjorde när lagen skulle införas gav en dyster bild. Varje skolpsykolog hade i snitt ansvar för 2000 elever. I Stockholms stad var snittet 949 elever per skolpsykolog, i grannkommunen Botkyrka, 4000.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons