ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Rapport: Andra AP-fonden bidrar till markkonflikter

Svenska pensionspengar bidrar till att fattiga människor förlorar sin mark i Brasilien, enligt en ny rapport från bland andra Latinamerikagrupperna. I rapporten pekas pensionsförvaltaren Andra AP-fonden ut som en av investerarna som gör affärer med många frågetecken.

Sandra Johansson
Publicerad

Att markfrågor är en kritisk hållbarhetsfråga i Brasilien lyfter Andra AP-fonden själv i sin hållbarhetsredovisning. Ändå tas frågorna inte på tillräckligt stort allvar enligt den nya rapporten som Latinamerikagrupperna, Inter pares, Grain och Rede Social de Justiça e Direitos Humanos tagit fram. Enligt rapporten bidrar förutom andra AP-fonden även två kanadensiska och en amerikansk pensionsfond till att människor förlorar rätten till sin mark och därmed till sin försörjning.

– Brasilien är ett av de mest ojämlika länderna i världen när det gäller tillgången till mark. Förutom förlorad försörjning leder investeringarna också till att enorma kommersiella odlingar slukar områdenas vattenresurser, säger Annelie Andersson, ordförande i Latinamerikagrupperna.

Laddar…