Krönika

Mikael Mölstad:Hållbart alternativ till Kravmärkning

Mikael Mölstad

Med ett ökat antal certifieringar kan det vara en djungel för den kund som är på jakt efter ekologiska och kanske etiskt producerade viner. SvD:s Mikael Mölstad guidar bland märkningarna.

Publicerad
Annons

Känner du dig också vilsen i djungeln av alla märkningar på livsmedel? Då kan du vara tacksam för att det är enklare med vin. Men det är nog komplicerat ändå. Något som flera SvD-läsare påpekat för mig.

Det lättaste att reda ut är detta med vad som är ekologiskt. I princip syftar alla ord med eco, organic eller bio på att vinet är ekologiskt framställt. Vino Ecologico, Organic Wine eller Bio- och Öko-Wein betyder alltså samma sak.

Inom EU kan du lita på dessa beteckningar. Men för säkerhets skull: Titta efter EU:s ekologiska löv i form av gröna stjärnor. I andra delar av världen kan det vara bra med mer vaksamhet. Green Washing, på svenska grönmålning, har blivit ett allt större problem. Det handlar om företag som trummar ut gröna argument för att konsumenten ska tro att de är ekologiska.

Här i Sverige räcker det med att du har koll på EU:s ekomärkning och den svenska Krav-märkningen. På vin hittar du också två etiska märkningar, Fairtrade och Fair for Life. Båda ska garantera att odlare och anställda har schysta villkor.

Annons
Annons

Är du intresserad av biodynamiskt, sustainable, koldioxidneutralt eller naturviner finns ingen officiell märkning. Systembolaget anser till exempel att det räcker med att konstatera att biodynamiska viner i princip är ekologiska. Jag tycker det borde finnas en märkning. Det finns en poäng med de antroposofiska idéerna även om det kan bli lite för mycket astronomiskt hokus-pokus emellanåt.

När det gäller naturvin kan du glömma all märkning: Det finns förvisso en rörelse som förespråkar att vin ska göras som på 1800-talet. Men producenterna är inte överens om vad det egentligen innebär. Någon certifiering finns därför inte. Jag tycker åtminstone att de kunde certifiera sig som eko-odlare – eftersom de flesta påstår att de är det.

Begreppet sustainable är mer intressant, även om det inte finns någon bra märkning än. Sustainable, eller hållbart på svenska, är enormt stort i Kalifornien. Idag är närmare åttio procent av producenterna med i dessa program. Sustainable-certifiering innefattar allt från ekologisk odling till miljövänligt produktion, socialt ansvar och finansiell hållbarhet. För mig är hållbarhet ett överlevnadsvillkor för framtiden.

Svenska Krav tar nu till sig dessa tankar. De viner som nu är certifierade genom Krav är både ekologiskt framställda och underställda regler för producentens sociala ansvar. Det innebär att minst sex av International Labour Organisations, ILO, åtta grundkonventioner måste vara uppfyllda. Det handlar om allt från mänskliga rättigheter och diskriminering till social rättvisa och organisationsfrihet.

I Sverige satsar nu allt fler importörer på att få sina viner KRAV-certifierade vilket visar att de tar mer än bara miljövänligt ansvar. Enligt organisationen Krav finns det cirka 130 Krav-märkta drycker på Systembolaget  – varav tre fjärdedelar är vin. Men ännu är det bara en av tio ekologiska viner på Systembolaget som är Krav-märkta. På Systembolagets webb kan du dock inte söka på Krav-certifierat vin. Systembolaget anser att det är detsamma som eko-viner. Vilket inte stämmer.

Ännu konstigare är att det går att hitta påstådda naturviner på Systembolagets webb genom att skriva Naturvin i sökrutan före vin. Men skriver du Krav blir det noll träff. Systembolaget tycker alltså att det är viktigare att hitta viner som inte finns officiellt än att kunna söka på certifierade Krav-produkter. Jag hoppas på skärpning.

Med detta hoppas jag att jag gjort ditt liv i märkningsdjungeln något enklare. Men som sagt: Det är inte lätt att göra rätt.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons