Flera snabbvägar till EU-medborgarskap

Möjligheten för utomeuropéer att skaffa sig medborgarskap i EU-länder med kraft av sina plånböcker är inte helt ovanlig. I flera EU-länder kan de som investerar stort i landet och bor där en viss tid tilldelas medborgarskap.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

Har infört ett slags ”medborgare via investeringar”-system. Utlänningar som spenderar minst 5 miljoner euro i affärer eller fastigheter i Cypern, eller sätter in samma summa på ett cypriotiskt sparkonto, kan ansöka om medborgarskap. Förra året, då Cypern fick ett krislån på 10 miljarder euro av euroländerna, IMF och EU, så tvingades regeringen införa en engångsskatt – läs konfiskering – på bankkonton med stora summor på. Flera utlänningar, främst ryssar, som placerat stora förmögenheter i cypriotiska banker valde då att flytta.

Började för ett par år sedan att utfärda pass åt invånare i grannlandet Moldavien, som är Europas fattigaste land. Det mesta av det som i dag är Moldavien var före år 1940, då Sovjetunionen annekterade territoriet, en del av Rumänien.
Den förre rumänska presidenten Traian Băsescu beslutade att efter en konflikt med Moldaviens dåvarande president Vladimir Voronin utfärda rumänska pass åt moldaver som kan bevisa att minst en mor- eller farförälder var rumän. Hittills har cirka 400000 moldaver fått rumänskt (och EU-) medborgarskap.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons