Handelsbanken drar in mest på bolån

Handelsbanken är storbanken som drar in mest pengar på räntor från bolån. Det visar SvD Näringslivs sammanställning. Drygt 6 miljarder kronor, eller 19 procent av de totala intäkterna, kommer från bolånen. Det kan jämföras med Nordea, där bara 4 procent av intäkterna är från kundernas räntebetalningar.

Jan Almgren, Carolina Neurath
Publicerad
Annons

Bankdirektörerna trumpetar gärna ut att räntan kunderna betalar på sina bolån inte gör bankerna förmögna. Lönsamheten är begränsad, enligt bankcheferna. Men det är en sanning med modifikation. SvD Näringslivs genomgång visar att i åtminstone Handelsbanken är räntan från de svenska bolånen en avgörande intäktspost. Pär Boman, Handelsbankens vd, redovisade sammantaget 33 miljarder kronor i intäkter förra året. 6,2 miljarder kom från svenska bolån. Det är 19 procent, eller en femtedel av bankens totala intäkter.

Handelsbanken är fåordig i sina kommentarer. Finanschefen Ulf Riese och chefen för investerarkontakter, Mikael Hallåker, är ute och reser och kan inte svara på frågor, enligt banken. Presschefen Bengt Carlsson konstaterar kort att man inte har någon åsikt om huruvida 6,2 miljarder är mycket eller lite. Banken har inte heller någon uppfattning om bolånen ska växa eller inte, eller om Handelsbankens marknadsandel på 24 procent på den svenska bolånestocken är lagom.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons