Sagan om Kalla – från första stavtagen till världseliten

Charlotte Kalla tog ett bejublat VM-guld i Falun. SvD har kartlagt svenskans väg till världseliten genom samtal med de som står stjärnan närmast – mamma, pappa och farfar. Bläddra gärna i bildsvepet för att se foton från uppväxten och skidkarriären. Text: Johan Lindberg

Publicerad
Annons

Charlotte Kalla är det största svenskhoppet i hemma-VM i Falun. Men hur blev hon ett sådant skidfenomen? SvD har intervjuat några av hennes närmaste släktingar och kartlagt vägen till toppen. Dessutom har vi fått klartecken för att i detta bildspel visa foton ur familjen Kallas familjealbum. På den här bilden ser vi syster Cecilia, mamma Lena och blivande skidstjärnan Charlotte Kalla. Precis utanför bild finns syster Christelle. Bilden är från Gotland sommaren 1994. Just detta år hände något avgörande som så småningom skulle ge Sverige en superstjärna. **Bläddra vidare för fler bilder och mer om vad som hände Charlotte Kalla 1994.

Här ännu bild från Gotlandssemestern 1994. Detta år lockade farfar Bengt Kalla sitt barnbarn Charlotte att prova på skidåkning. Lena Kalla minns hur det var innan 7-åriga Charlotte skulle ge sig iväg på den där allra första skidturen lilla Tärnendö i Pajala kommun. ”Det var första gången som Charlotte skulle få göra något lite på egen hand, så hon såg det som ett äventyr att få följa med farfar till spåret. Hon var väldigt förväntansfull”, berättar Lena. Farfar Bengt minns mycket väl första gången som han tog med Charlotte Kalla till elljusspåret: ”Det var en ganska lång backe ner, så jag frågade: 'Vågar du verkligen åka ensam, ska jag inte hålla i dig'. Hon svarade då direkt med bestämd blick och stort leende: 'Jo, jag vill åka ner själv!'. Så hon hukade sig ner ordentligt och kom farande ner. Och visst stod hon på skidorna. Jag minns att hon sa: 'Jo, nog klarade jag mig!'. Hon var en modig liten tjej”, berättar Bengt med värme i rösten. **Nästa bild visar Kalla i en barntävling.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons