Två sopkontinenter på drift dödar haven

Två sopberg som tillsammans är dubbelt så stora som den amerikanska kontinenten flyter omkring i Stilla havet. Enligt amerikanska forskare växer det med alarmerande hastighet. Varje år dödar soporna över en miljon sjöfåglar.

Publicerad
Annons

Den bitvis tio meter tjocka sörjan hålls samman av undervattensströmmar, skriver tidningen The Independent och hänvisar till en amerikansk forskningsrapport. Bergen växer snabbt och de amerikanska forskarna uppskattar att det rör sig om 100 miljoner ton sopor. Sopbergen upptäcktes av Charles Moore, oceanograf vid Algalitastiftelsen för marin forskning, som under 15 års tid arbetat med att kartlägga fenomenet. Massan ligger precis under vattenytan och syns därför inte på satellitbilder.

– Vi har likartade problem i Östersjön och Nordsjön. Även om det har blivit bättre lokalt så är det här fortfarande ett väsentligt problem. Många fuskar mer med utsläppen till havs eftersom det är mindre chans att bli upptäckt, säger Olof Lindén, professor i marinmiljövård vid World Maritime University i Malmö.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons