ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Love Strandberg:Därför håller vinstfesten i sig för storbankerna

Bankfesten fortsatte under det andra kvartalet. De fyra storbankernas samlade rörelsevinster ökade med cirka en miljard till 24,4 miljarder kronor.

Love Strandberg
Publicerad
Annons

Swedbank var sist ut i storbankskvartetten när Michael Wolf på fredagen redogjorde för det andra kvartalet på det nya huvudkontoret i Sundbyberg utanför Stockholm. Det var överlag en stark rapport som vd:n presenterade och rörelseresultatet ökade med drygt 1 miljard kronor till 4,5 miljarder kronor. I likhet med de tre andra bankerna var provisionsnettot, där bland annat intäkter från kort, kapitalförvaltning och *corporate finance *ingår, ett positivt inslag i rapporten. I Swedbanks fall handlade det om en ökning med 11 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, vilket var starkare än vad analytikerna hade räknat med.

Swedbank pekade i rapporten på att banken för första gången på länge ser tecken på en ökad kreditefterfrågan från företagen. Att aktiviteten bland företagskunderna nu verkar ha kommit igång är en bild som även de andra bankerna förmedlar. Skulle det här hålla i sig är det givetvis positivt för bankerna - men även för den svenska ekonomin.

Laddar…