ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Börsbolag hårt ansatta av it-attacker

Virus, spionage och attacker riktade mot interna system har blivit vardag för svenska storbolag. SvD Näringsliv har i en unik enkät fått börsjättarnas säkerhetschefer att svara på frågor om it-hoten. Samtliga avslöjar att deras egna företag drabbats av digitala säkerhetsincidenter.

Emmylou Tuvhag, Adam Erlandsson
Publicerad

Johan arbetar som it-konsult hos en kund när programvaran för mailservern plötsligt slutar att fungera. Han går in i kontrollrummet för att se vad som är fel. Där märker han att muspekaren rör sig över datorskärmen utan att han själv gör något och att fönstret för att lägga till och ta bort program är öppet. Längst fram finns ett annat fönster som visar att mailservern Mdaemon håller på att avinstalleras.

Johan inser att det inte går att avbryta förloppet och rusar upp till andra våningen där brandväggen finns placerad på innertaket, hoppar upp på en stol och rycker ut sladden till det interna nätverket. Tillbaka i serverrummet ser han att mailservern, backupprogramvararorna och systemloggarna är borta. Han ringer genast sin chef som i sin tur tar kontakt med uppdragsgivaren.

Laddar…