ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Grekland är ett u-land”

Det krisande Grekland har fått ännu en nedgradering att lägga i högen. Men just den här kanske känns extra mycket. En stor amerikansk fondförvaltare har beslutat att klassa om Grekland till u-land, skriver CNBC. ”Ett slag i ansiktet på Grekland”, kallar en bedömare beslutet.

Publicerad

Det är Russel Investments, som förvaltar tillgångar på närmare 163 miljarder dollar, som drar den något provocerande slutsatsen: Grekland kvalar inte längre in till att kallas ”developed country” utan klassas om till ”emerging market”. Med andra ord: Grekland är numera ett u-land (även om själva ordet ”emerging market” bäst översätts med tillväxtmarknad, det ekonomiska begrepp som beskriver marknader i u-länder).

Motiveringen till nedgraderingen är enkel. Russel Investments konstaterar att Grekland har varit ett globalt bekymmer sedan dess skuldnivåer nådde ohållbara nivåer 2009 och inte längre möter vare sig makroekonomiska kriterier eller har de lägre risknivåer som krävs för att landet ska klassas som ett i-land. Men den tas ändå emot med skepsis från konkurrenter.

Laddar…