Smaker som passar alla

Beprövade tips är allt man behöver när det vankas grillsäsong. Därför har vi valt några särskilt härliga recept ur SvD:s receptskatt. Fisk, kött och grönt - här finns något för alla.

Publicerad
Annons
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

Kryddgrillad snabbrimmad lax

Knaprigt grillat laxskinn är en delikatess. Grilla med indirekt värme i klotgrill eller liknande.

4 portioner

600 g laxfilé, fjällad med skinnet kvar

1 liter vatten

2 tsk salt

2 msk socker

Kryddblandning:

1 msk fänkålsfrö

1 msk dillfrö

1 msk hel kummin

1/2 tsk vitpeppar

Till servering

Nykokt färskpotatis

Grönsakspickles

  1. Putsa laxen men behåll skinnet. Blanda vatten och salt och lägg laxen i lagen i ca 15 minuter. Ta upp fisken och torka den torr.
  2. Lägg ingredienserna till kryddblandningen i en mortel och stöt kryddorna lätt. Gnid in laxen med kryddorna.
  3. Placera laxen på grillen med skinnsidan nedåt. Grilla med indirekt värme ca 10-15 minuter tills skinnet är knaprigt, vänd fisken och grilla ytterligare ett par minuter tills fisken känns färdig.
  4. Servera med nykokt färskpotatis och picklade grönsaker.
Annons
Annons

Recept Mattias Montin

Foto Jurek Holzer

Foto: JUREK HOLZER

Grillade grönsaker med ansjovishollandaise

Nästan alla grönsaker går bra att grilla, men hårda grönsaker mår bra av att förkokas. Och var noga med att majsen är färsk.

4 portioner

2 majskolvar

2 kronärtskockor

2 rödbetor

1 zucchini

8 cocktailtomater

2 portabello, stora hattar

3 msk rapsolja

Flingsalt efter smak

Ansjovishollandaise

200 g smör

4 äggulor

1 1/2 citron, saften

4 ansjovisfiléer

Salt och peppar

  1. Koka upp vatten i en stor gryta. Ansa majskolvarna, halvera skockorna och tvätta av rödbetorna och lämna kvar tre centimeter av blasten. Lägg ner allt i grytan och koka 20 minuter.
  2. Häll av vattnet, halvera rödbetorna och skockorna. Ta ur skägget ur skockorna. Skölj zucchini och tomater samt borsta av svampen. 3. Pensla ingredienserna med olja och lägg dem på grillen. Zucchini, tomater och svamp behöver inte lika mycket värme som övriga.4. Lägg de grillade grönsakerna och rotfrukterna på ett fat, strö över flingsalt. 5. Ansjovishollandaise: Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa samman äggulor och citron över svag värme. Ta av från värmen och vispa i smöret lite åt gången (inte bottensatsen). Såsen ska bli tjock.
  3. Mosa ansjovisen och smaksätt såsen. Smaka av med salt och peppar och servera såsen med grönsakerna.

Recept Alice Brax

Foto Jurek Holzer

Foto: JUREK HOLZER
Annons
Annons

Grillad lammstek med salsa verde

Salsa verde – en grön kall sås med örter, sardeller och kapris rör du snabbt ihop medan grillen blir het. Men godast blir den om den lagas en dag i förväg.

4 portioner

600 g lammstek i skivor

Salsa verde

1 kruka persilja

1 kruka mynta

1 kruka basilika

2 msk kapris

3 sardeller

2 vitlöksklyftor

2 dl olivolja

1 nypa socker

Flingsalt och nymald svartpeppar

1 citronklyfta

Till servering

Hel rostad färskpotatis

Grillade tomater

Sallad

  1. Börja med salsa verden. Bryt av örterna vid roten och lägg på en stor skärbräda. Lägg på kapris, sardeller och vitlök. Hacka ihop allt till en stor grön hög. Lägg det i en skål och blanda i oljan. Smaka av med socker, salt och peppar och kläm i ett par droppar citron.
  2. Grilla köttet ca 4 minuter på var sida. Salta och peppra. Ös över salsa verden på det varma köttet.
  3. Servera genast med tillbehören.

Recept Liselotte Forslin

Foto Jurek Holzer

Foto: JUREK HOLZER

Korvmix med len potatissallad

Det är skillnad på grillad korv och grillad korv. Satsa på några riktiga godingar med smak, till exempel en kanel- och chilidoftande merquez, het chorizo och mustig lammkorv.

4 portioner

800-900 g korv av olika sorter

Potatissallad:

700 g skrubbad och kokt färskpotatis, kall

1 äpple

2 saltgurkor

1 knippa gräslök

1 dl majonnäs

2 dl crème fraiche

2 msk fransk senap

Flingsalt och nymald svartpeppar

Tillbehör

Stark senap

Grillat bröd

Sallad

  1. Börja med potatissalladen. Skär potatisen i mindre bitar. Hacka äpple, saltgurka och gräslök och blanda i.
  2. Rör samman majonnäs, crème fraiche och senap och smaka av med salt och peppar. Vänd ner det i potatisblandningen och låt det stå och dra en stund.
  3. Grilla korvarna några minuter runt om. Vänd då och då. Tänk på att de smalare korvarna blir klara först. Servera med potatissalladen och tillbehören.

Recept Liselotte Forslin

Foto Jurek Holzer

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons