Yrkesförsvar dyrare än beräknat

Övergången från allmän värnplikt till en frivillig yrkesarmé kan bli kostsammare än planerat, uppger SVT:s Rapport. Enligt en rapport från Totalförsvarets institut kan kostnaderna för rekrytering, utbildning och tjänstgöring bli över en miljard kronor dyrare än försvarsmakten beräknat.

SvD, TT
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

– Värnpliktiga är billigare än soldater, och normalt finansierar man det genom att ett större antal värnpliktiga ersätts av ett färre antal soldater men det gör man inte nu. De sista åren av värnpliktstillämpningen låg ungefär på samma volym som vi kommer att ha tjänstgörande soldater. Sedan finns det tecken på att övnings- och utbildningskostnader kan bli något dyrare än vad de är i ett pliktförsvar, säger Peter Nordlund, forskare på FOI till Rapport.

Tanken är att Sverige 2019 ska ha en frivillig yrkesarmé. Eftersom konstaderna för övergången ser ut att bli upp emot en och en halv miljard dyrare än man räknat med anser FOI emellertid att försvaret och försvarsdepartementet nu bör ta fram alternativa planer för att se över hur man kan minska på utgifterna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons