TaikonTaikons eld hade behövts i dag

Filmen om Katarina Taikon är en helhjärtad hyllning till en stolt, intelligent, välformulerad och orädd kvinna.
Filmen om Katarina Taikon är en helhjärtad hyllning till en stolt, intelligent, välformulerad och orädd kvinna. Foto: Bj örn Larsson

Jeanette Gentele ser filmen om Katarina Taikon och funderar på vad hon hade sagt om de tiggande romernas situation i dagens Sverige. ”Hon har just en sådan utstrålning, en sådan övertygelse som man saknar i dagens politiska liv.”

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Det tycks bli de karismatiska kvinnornas höst. Först Ingrid Bergman och nu Katarina Taikon, som är värd en lika stor publik. Om Ingrid Bergman förverkligade en ny kvinnoroll, både mamma och yrkesarbetande, kan man säga att Katarina Taikon både gjorde det, och dessutom ägnade sitt liv och sina erfarenheter åt att göra livet bättre för de dåförtiden 900 svenska romerna och redan då uppmärksammade de europeiska romernas utsatta situation.

Bara jag ser de första bilderna på henne från Sergels torg där hon talar för att 47 franska romer ska få stanna i Sverige fylls mina ögon med tårar, så närvarande är hon. ”Vi vet! Och ingen ska säga till mig att vi inte vet att dessa människor är förföljda på grund av sin härkomst. Det är er plikt att begripa.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons