ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Semlekalaset är igång

Ta 14 000 vetebullar. Tillsätt ett halvt ton mandelmassa, ett halvt ton grädde och tio kilo florsocker. Vad blir det? Försäljningen under fettisdagen för konditori Vetekatten, som just nu gör cirka 2000 semlor i timmen för att möta efterfrågan.

Per Wallin
Publicerad
Annons
Foto: TOMAS ONEBORG

Nuförtiden kan man äta semla en stor del av året, men fortfarande är fettisdagen den stora semleätardagen för många människor. Då köps det in semlor till fikarasten på jobbet och till kafferepet hemma.

På konditori Vetekatten har man åtta bagare och nio konditorer som jobbar nästintill uteslutande med att göra semlor. 25 stycken i minuten blir det.

– Semlorna ska vara traditionella med trekantigt lock, inte för vispad grädde och med lite bittermandel i, säger Magdalena Brolin, vd för Vetekatten.

De nya smakerna som olika konditorier och bagerier har lanserat verkar inte falla de kunder som SvD frågade på läppen. Sofia Stenfeldt, som idag ska köpa två helt vanliga semlor, har testat.

– Jag provade chockladsemla häromdagen, men det var inget vidare, säger hon.

Camilla Pettersson med Nils, 1,5 år, ska köpa två semlor här och två på ett annat konditori.

– Jag vill experimentera lite. Det är ju semlepremiär för Nils. Men jag vill inte ha någon av de nya smakerna, till exempel blåbär, dem tror jag inte på, säger hon.

Alla tar sig inte till bageriet och köper själva. Abbe Johansson är cykelbud och ska leverera 270 semlor till ett företag.

– Jag kommer få äta semla på lunchen, men så himla gott tycker jag nog inte att det är. Däremot är det skillnad på semla och semla, de dyrare är godare.

Annons