Inga belägg för ökad risk

SvD:s kartläggning av det flitiga mobilanvändandet hos lågstadieelever sätter återigen fokus på den eviga frågan: hur farliga är mobiltelefonerna egentligen? Får vi cancer av våra mobiler, eller inte? Är barnen extra utsatta?

Inger Atterstam
Publicerad
Annons

Över hälften av svenskarna är övertygade om att strålningen från mobiltelefonerna är cancerframkallande. Det visar enkäter. Bland forskarna och experterna däremot är uppfattningen motsatt – med några högljudda undan­tag. Enigheten är i det närmaste total – åtminstone just nu – om att det inte finns några vetenskap­liga belägg för att mobiltelefonerande utgör en hälsorisk. Inte för cancer, inte för något annat.

Den förmodligen viktigaste förklaringen till skillnaden mellan svenskarnas och experternas uppfattningar är en långvarig symbios mellan ett par svenska forskare och numera huvudsak–ligen den ena av våra två ledande kvällstidningar. Sådär ett par gånger varje år återkommer tidningen med samma gamla kära larmlöpsedel om att ”mobiler ger cancer”, alltid med de två forskarna Lennart Hardell och Kjell Hansson Mild som källor. Påståenden som etsat sig fast.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons