För den modiga finns det en väg framåt

Den norska självbilden före den 22 juli 2011 var den av en orörd natur och ett samhällsliv obefläckat av civilisationens sjukdomar. Författaren Jo Nesbø skriver om hur Norge nu måste finna en väg framåt och inte blicka tillbaka.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

För några dagar sen – före Utøya och regeringsbyggnaden – pratade jag med en vän om hur två saker alltid följs åt hand i hand: glädjen över att leva och sorgen över att saker och ting förändras. Att även den ljusaste framtid aldrig helt kan uppväga det faktum att det inte finns någon väg tillbaka till det som var. Till barndomens oskuld. Till den första förälskelsen. Till doften av juli; kliande grässtrån på din svettiga rygg när du hoppar från en klippa och i nästa sekund är omsluten av det iskalla vattnet i en norsk fjord, då näsa och gom fylls av smaken av salt och glaciär.

Ingen väg tillbaka till då du var 17 och med tio francs i fickan stod i hamnen i Cannes där en kvinna med pudel i famnen och kreditkort roddes i land från yachten av två vuxna män i fåniga vita uniformer och du förstod att det jämlika samhälle du själv kom ifrån var ett undantag och inte en regel.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons