Stephan Rössner:Gourmandens magstarka historia

Under barocken var stor och fet lika med rik och mäktig. I modern tid gäller det i stället att lämna mat kvar på tallriken för att visa sin förfining. De senaste åren har fler människor på jorden dött av övernäring än av svält.

Publicerad
Annons

I uppslagsboken står att läsa: en gourmet är en person som lägger stor vikt vid god mat; en gourmand är en person som uppskattar att äta god mat i stora mängder. Just mängden skiljer gourmanden från gourmeten. Uppenbarligen säljer volym – många restauranger gör ett nummer av att de bjuder storätare valuta för pengarna. McDonalds framgångsrika ansträngningar därvidlag resulterade till och med i en mycket kritisk film om överutbudet av Morgan Spurlock (”Super Size Me”, 2004). Många restauranger, även i frankofona länder, använder attributet ”gourmand” i sin marknadsföring, när man skulle tycka att ”gourmet” vore ett elegantare och mera eftertraktat epitet. Trots alla kostexperters försök att etablera rimliga, balanserade kostvanor har storätandet således fortfarande en uppenbar attraktion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons