Polisens batoner sätter stopp för fredlig protest

Iran har gått in i en ny era efter presidentvalet. Den högste ledaren Ali Khamenei och återvalde Mahmoud Ahmadinejad tänker inte låta rivalerna få skuggan av en chans.

Publicerad
Annons

En taggad Mahmoud Ahmadinejad talade till tiotusentals anhängare under en shiitisk helgdag i centrala Teheran i går. Den formellt besegrade Mir Hossein Mousavi, som möjligen sitter i husarrest, fick i stället lägga ut sina uttalanden på internet, vilka kan läsas av allt färre i ett Iran där informationsflödet strypts.

Mousavi, som kallat valet för ”en farlig parodi”, manar sina anhängare till fredliga protester. Men polisens batonger och gripanden – nu även av politiker, vilket en polischef i Teheran bekräftat – visar att det inte finns utrymme för fredliga protester. Frågan är om reformsidan kommer att fortsätta att bestrida valresultatet eller om de kommer att vika ned sig efter hand. Enligt rapporter i går kväll ska den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Rowhani och den gamle räven Rafsanjani – vilken leder det expertråd som kan avsätta och tillsätta högste ledaren – sammankalla ett möte för att analysera frågan om ”riggade val, brist på agerande från väktarrådet och Ahmadinejads förolämpningar av höga ämbetsmän”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons