Attraktiva lägenheter delades ut till styrelsen

Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs hyreslägenheter skulle gå till behövande kvinnor. I stället gav styrelsemedlemmar sig själva attraktiva lägenheter i Stockholms innerstad.

TT
Publicerad
Annons

Länsstyrelsen har inlett en granskning av verksamheten. Stiftelsen Anna Johansson-Visborg grundades på 1950-talet. Drygt 420 lägenheter i ett antal fastigheter i Stockholms innerstad ska enligt stadgarna gå främst till behövande kvinnor. Flera styrelsemedlemmar har dock själva fått lägenheter ur stiftelsens bestånd, skriver DN.
Agneta Johansson var stiftelsens ordförande 1995-2004. 1996 gav hon sig själv lägenhet på Lindvallsplan på Södermalm. Tre av hennes barn har också fått lägenhetskontrakt genom stiftelsen.
Enligt stadgarna ska 30 procent av lägenheterna gå till bryggerianställda. Övriga lägenheter förmedlas till andra sökande. Stiftelsen har en bostadskö, men den följs inte. I stället går hyreskontrakten till sökande som anmält intresse och anses behövande.
Besluten fattas av stiftelsens ordförande ensam. Agneta Johansson medger att hon gav sig själv en lägenhet.

Agneta Johansson fick lämna sitt uppdrag i maj i år och är sedan dess styrelseledamot. Stiftelsens nuvarande ordförande Anna Kopp (s)
fattar beslut om kontrakten i samråd med styrelsen.
Anna Kopp bor sedan ett par år tillbaka i en av stiftelsens fyrarumslägenheter på Lindhagensplan på Kungsholmen. Efter en skilsmässa för ett par år sedan anmälde hon intresse för att få en lägenhet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons