Uddéns avstängning väcker diskussion på SR

Det är inget dramatiskt beslut att en medarbetare på Sveriges Radio sätts i karantän. Exempelvis gäller det ett antal personer i valtider, enligt SR:s programdirektör. Internt väcktes frågan varför ledningen inte snabbare fattade beslut om att Cecilia Uddén inte ska bevaka det amerikanska valet.

Publicerad
Annons

Det var i tisdagens P1-morgon som Sveriges Radiomedarbetaren Cecilia Uddén, programledare för Konflikt och före detta utrikeskorrespondent, gav uttryck för att Kerry skulle vara ett bättre presidentval än Bush. Hon sa också att hon inte tycker att ”svenska medier har något som helst krav på sig på opartiskhet när det gäller valet i USA. Vi har ingen anledning att vara opartiska och redovisa båda ståndpunkter på samma sätt som vi skulle göra i ett svenskt val. Det gör vi inte i andra internationella frågor”.
Det dröjde ända till kvällen innan den officiella reaktionen kom. I ett pressmeddelande skrev programdirektör Kerstin Brunnberg att programreglerna i SR:s sändningstillstånd som kräver saklighet och opartiskhet gäller all rapportering. Och Cecilia Uddén ber om ursäkt: ”Jag beklagar att jag uttalade mig i strid med programreglerna och att jag därmed gav ett helt missvisande intryck av villkoren för rapporteringen i Sveriges Radio.”

I och med att Uddén deklarerat sin åsikt om presidentkandidaterna slår
SR:s karantänsregler till, som innebär att Cecilia Uddén varken ska bevaka presidentvalet eller sända Konflikt förrän valet är över.
I en diskussion i P1-morgon igår mellan kulturjournalisten Ulrika Knutsson och Kerstin Brunnberg, sa Knutsson att alltför stelbenta tolkningar av begreppen opartiskhet, saklighet, subjektivitet kan leda till tråkigare och ointressantare journalistik. Brunnberg höll med, men vidhöll att Uddéns uttalande strider mot sändningstillståndets klara regler.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons