M storsatsar på unga väljare

I riksdagsvalet nästa år röstar en halv miljon väljare för första gången. För Moderaterna ser opinionsstödet bland de yngre ut att ha minskat. Nu går partiet på offensiven för att locka tillbaka de unga väljarna.

Publicerad
David Varvajal, Felicia Börjesson och Maria Jacobson, alla 18 år: 
– Det räcker inte att nå ut via internet, det gäller att lägga tyngden på budskapet, säger David. 
– En bra idé vore nog att lyssna på ungdomspartierna, som är lite mer extrema. Både MUF och Ung Vänster är lättare att förstå, kontrasterna är större, säger Maria. 
– Det vore bra om det inte bara var Miljöpartiet som drev miljöfrågan. En kamp om den frågan vore bra, säger Felicia.

David Varvajal, Felicia Börjesson och Maria Jacobson, alla 18 år: – Det räcker inte att nå ut via internet, det gäller att lägga tyngden på budskapet, säger David. – En bra idé vore nog att lyssna på ungdomspartierna, som är lite mer extrema. Både MUF och Ung Vänster är lättare att förstå, kontrasterna är större, säger Maria. – Det vore bra om det inte bara var Miljöpartiet som drev miljöfrågan. En kamp om den frågan vore bra, säger Felicia.

Foto: CLEIS NORDFJELL
Annons

I förra riksdagsvalet gick Moderaterna starkt framåt i alla grupper, även bland unga väljare. Men i EU-valet i juni fick partiet bara 11 procent enligt SVT:s vallokalsundersökning. Den första väljarbarometern efter sommaren är också dyster läsning för partiet när det gäller de unga.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) konstaterar att när han blev politiskt aktiv som tonåring hade Moderaterna störst stöd bland unga män. Att opinionen nu är starkast bland de äldre känns ”rätt omtumlande”, säger han och tror att en förklaring kan vara att partiet sitter vid makten och att de unga är en allt rörligare väljargrupp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons