Munchjubileet i Oslo ett musealt kraftprov

Edvard Munch fyller 150 år. Oslo och Norge firar jubileum med en utställning, ett kraftprov som golvar betraktaren. Samtidigt beslutar den norska regeringen att bygga såväl ett nytt Munchmuseum som ett gigantiskt nationalmuseum, Europas största pågående – och självklart dyraste - museibyggnad.

Clemens Poellinger
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Knappt har man landat på Gardemoen i Oslo förrän man möter Edvard Munch. Naturligtvis med anledning av det pågående 150-årsjubileet. Men också som ett led i en varumärkesarbete, en högst medveten så kallad ”national branding”. Det är Innovation Norge, motsvarigheten till Business Sweden (fd Exportrådet) som har börjat profilera landet med kultur efter att all marknadsföring och pr kring Norge tidigare kretsat kring naturnationen och dess fjäll och fjordar. Man ser stor potential i kulturresenärer och förväntar sig den så kallade Bilbaoeffekten, efter det Guggenheimmuseum som blivit den baskiska huvudstadens världsberömda logotyp och turistmagnet.

Munchjubileet firas med en mängd evenemang, men främst med den stora utställningen på två adresser i Oslo, Nasjonalmuseum och Munch-museet. Var för sig är de världens största ägare av konstverk av den extremt produktive norske titanen. Tillsammans har de skapat en presentation som är oslagbar i sin bredd, den mest omfattande någonsin. I stort sett samtidigt med att den öppnade häromveckan beslöt norska stortinget att båda museerna får var sitt nybygge.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons