ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Röda siffror sätter skräck i bostadsrättsföreningar

Mängder av bostadsrättsföreningar får räkna med illröda siffror i årsredovisningarna för 2014 och åren framöver. Förklaringen är att revisorerna ändrar praxis för att säkerställa att man följer årsredovisningslagen. Rent skräckinjagande för många köpare och mycket illavarslande för nyproduktionen, menar branschexperter.

Johan Hellekant
Publicerad

De senaste åren har det vuxit fram ett nytt fenomen på bostadsmarknaden där stora minusposter i bostadsrättsföreningarna skjuts på framtiden. Den så kallade progressiva avskrivningen innebär att föreningarna väntar med stora kostnader tills medlemmarna har bättre råd. I värsta fall, menar experter, ett nytt tecken på latent bostadsbubbla eftersom modellen ofta används för att sänka månadsavgifterna och minimera amorteringen.

– I ögonen på hårdföra ekonomer rör det sig om rent skräckinjagande minussiffror i föreningarna. Helt klart kommer många resultaträkningar att få stora skönhetsfläckar från och med 2014, säger bostadsrättsexperten Göran Olsson, med bakgrund som mångårig vd för intresseorganisationen Bostadsrätterna.

Laddar…