Avkoppling

Jul och ledighet är perfekta tillfället att koppla av och ta hand om sig. Att unna sig en spabehandling kan ge semesterkänsla på hemmaplan. Spaexperten Heidi Rovén skriver om trenderna på området och tipsar om de bästa spaupplevelserna i Stockholmsområdet just nu.

Publicerad
Annons
Nyöppnade Raison d’Etre Spa på Grand Hôtel har lyft fram det nordiska badet som sin ritual. Kraftfull torrskrubb och bastubad varvas med snabba avkylningar i kall pool. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Tiden är förbi då spa var synonymt med en relaxhörna, en bubbelpool och en torrbastu. Idag erbjuds kunderna ett brett utbud av innovativa behandlingar, coachning av hälsoexperter, personlig träning och nyttig kost.

– Tydliga trender i Sverige de senaste två åren är en ökad satsning på själva badupplevelsen, duobehandlingar och särskilda behandlingar för män, säger Lars Sandberg, ordförande i föreningen Svenska Spahotell och vd på Yasuragi Hasseludden.

Det tidigare relaxområdet har utvecklats till en hel värld av bad, bastur och duschar. Gästen som inte tar någon behandling kan på så sätt ändå få en välgörande stund genom att kombinera varmt och kallt vatten, torr hetta och ånga, musik och aromatiska dofter. Tack vare duobehandlingar blir det också lättare att umgås på spa. Efterfrågan är enligt Lars Sandberg inte bara stor bland väninnor och mödrar och döttrar, utan även bland par.

Annons
Annons

– Att följa med sin partner in i behandlingsrummet har gjort spa legitimt för tveksamma män som får möjlighet att upptäcka njutningen med spa, fortsätter Lars Sandberg.

Ytterligare en trend är spa­ritualen som gästen gör själv. På Yasuragi står den japanska bad­ritualen i centrum. Särskilda badvärdar går igenom proceduren med intresserade besökare.

Sture­badet har nyligen inkluderat en sparitual för den som bokat behandling. Gästen uppmanas att komma en timme tidigare för att förbereda sig med produkter och olika självbehandlingssteg.

På nyöppnade Raison d’Etre Spa på Grand Hôtel har man valt att blicka bakåt i vår svenska badhistoria och lyfta fram det nordiska badet som sin ritual. Kraftfull torrskrubb och bastubad varvas med snabba avkylningar i kall pool eller under hinkdusch för att stärka immunförsvaret och väcka livsandarna.

Trots stora investeringar i den nya spaanläggningen vill de inte bara vara en häftig upplevelse, menar spa- och konceptchef Anna Bjurstam.

– Spa är mer än myspys och lyx, det är också förebyggande hälsovård. Vår målsättning är att ge våra kunder resultat och verktyg som hjälper dem i vardagen.

Med hjälp av rogivande miljö som tillåter besökaren att bara vara, hälsoexperter och individualiserade behandlingar hoppas de kunna ge just det. Och medan flera andra spa går mot expresstänk satsar de istället på längre behandlingar.

När det gäller framtiden kommer det miljövänliga att få fäste även inom spavärlden, tror Lars Sandberg.

– Marknaden kommer kräva att vi tänker ekologiskt, använder oss av närodlat och gröna alternativ, säger han.

Annons
Annons

STOCKHOLMS 5 BÄSTA DAGSPAN

* Centralbadet

Var vid invigningen 1904 ­Stockholms modernaste badhus. Jugend­arkitekturen inspirerar än i dag och badet lockar många med sitt breda utbud av behandlingar och träningspass. Stämningen är folklig och mångkulturell. Dans och lugna pass som qigong, meditation och yoga dominerar på träningssidan. Centralbadet har även avancerad apparatur för ansikts- och cellulitbehandlingar

Pris: Entré från 130 kronor, i vissa behandlingar ingår entrén.

Passar: Alla. Större grupper kan förekomma helger och eftermiddagar.

* Raison d’Etre Spa

Tjusigt och nyöppnat i Burmanska palatset, Grand Hôtel. Här kombinerar spakonsulterna på Raison d’Etre sin internationella expertis med det nordiska och skapar en badupplevelse i världsklass.

Det är ekologiskt i möjligaste mån och terapeuterna är handplockade. Menyn är holistisk, behandlingarna längre och utbudet brett med allt från livscoachning till ansiktsakupunktur.

Pris: Massage från 930 kronor/45 minuter.

Passar: Den medvetne finsmakaren som önskar stillhet och en individanpassad behandling.

* Sturebadet

Lyxigt hälsopalats i Sturegallerian med vacker arkitektur och fokus på badkurer sedan 1885. Stora på träningssidan med många medlemmar. Även engångsbesökaren kan komplettera bad och behandlingar med fysisk och mental träning. Vid bokad behandling ingår spa-entrén samt en sparitual för hela kroppen.

Pris: Behandlingar från 810 kr/20 min (enbart spaentré 495 kr).

Passar: Den utåtriktade som gillar att mingla och att vara social även på spa.

* Yasuragi

Den japanska arkitekturen fick bli ledstjärna när byggnaden förvandlades från konferensanläggning till harmonigivande spahotell i slutet på 90-talet. I  dag genom­syrar det japanska allt från klädsel och mat till inredning och aktiviteter. Badritualen står i fokus liksom de heta utomhuskällorna. De har också unika behandlingar som klangmassage och färgterapi.

Annons
Annons

Pris: Från 890 kr inklusive lunch, rock, badkläder och tofflor.

Passar: Den som vill uppleva en annan värld utan att resa.

* Blue Hamam Wellness Center

Längst ute på Elfviks udde ligger Blue Hotel inrymt i en 60-tals byggnad. Egentligen har de inget spa, men väl ett ambitiöst och äkta hamam. Denna turkiska badritual som utförs på heta marmorhällar består bland annat av skrubb med gethårshandske och tvätt med lödder från lavendeltvål. Avsluta med äppelte och nötter och i den orientaliska loungen, och komplettera med yoga och/eller massage.

Pris: Från 800 kronor för en tretimmars hamamvistelse (skrubb, tvagning och lounge).

Passar: Alla som inte är rädda för att bli grundligt skrubbade från topp till tå.

Spabanken - Sveriges enda riktiga spabloggspabanken.seVinteryoga på Kreta | SvDsvd.se

Heidi Rovén

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons