ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hon väntas blåsa liv i Vestas finanser

Medicinteknik, anläggningsmaskiner och krockkuddar är avklarat. Nästa bransch i Marika Fredrikssons ekonomkarriär blir vindkraft.

Publicerad

Tre år i Finland, några års mellanspel i Litauen, Sverige och Belgien. Men nu går flyttlasset till Danmark för Marika Fredriksson som den första maj tillträder som ny finanschef i det krisdrabbade danska vindkraftsbolaget Vestas. Där tar hon över efter Dag Andresen, tidigare finanschef på Vattenfall, och som nu, efter mindre än ett år på Vestas lämnar bolaget. Och just Andresens korta tid i Vestas ses av vissa som en extra utmaning för den tillträdande Fredriksson. Frågan är om Andresens korta tid på posten ska ses som ett förtecken på att det kommer att presenteras nya överraskningar i samband med att Vestas rapporterar årets första kvartal den 8 maj?

Men klart är att Fredriksson har en både bred och lång erfarenhet från ledande ekonomi- och finansjobb. Karriären startade som analytiker på Handelsbanken mellan 1988 och 1990. Med en examen från Svenska handelshögskolan i Helsingfors i bagaget fortsatte hon senare som managementkonsult för bolaget Vilnius Stiklas i Litauen. De följande 12 åren avklarades på olika finansposter på Volvo Construction Equipment. De senaste tre åren var Fredriksson finanschef för bolaget i Belgien.

Laddar…