Recension

Kropp och röst blir ett med Voces Nordicae

Det hela börjar som en uppvärmning: en efter en träder sångarna in på scenen, nynnar, låter små visfragment sippra ut i rummet. Så går de till attack med Bach, Singet dem Herrn – motetten som låter sången eka, bing-bång, som kyrkklockorna i Thomas-kyrkan, och ett av de få stycken som dirigenten Lone Larsen faktiskt leder på gammaldags vis.

Sofia Nyblom
Publicerad
Annons

Under resten av kvällen låter hon oftast sångarna flyga själva – och falla. Årets kör, vokalensemblen Voces Nordicae, har denna kväll urpremiär på en turnéföreställning som ska ta dem till såväl S:t Petersburg som till Jordanien. De osynliga trådarna är regisserade av koreografen Birgitta Egerbladh, med hjälp av ett vardagligt kroppsspråk som i några upphöjda ögonblick ger hisnande relief åt en musikalisk vision.

I fogarna mellan varje sång grupperar kören om sig under improviserade sketcher, där ibland en röst brister ut och avlöses av en upphetsad monolog. Det blir regn och rusk i Bo Holtens växlingsrika tonsättning av sagoberättaren HC Andersens text om det småskurna jordelivet, med flöjtspel, nasalt gnäll och dripp-dropp i sopranerna innan en soloröst vädjar att hålla fast vid sig själv – och vid Gud.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons