Turkiet splittrat och förvirrat

KULTURDEBATT Mitt land fängslar flest journalister i världen, skriver författaren Elif Shafak. Turkiet har ett överflöd av konspirationsteorier, men ett underskott på yttrandefrihet. Utvecklingen i landet som gärna ser sig själv som en bro mellan öst och väst går åt fel håll.

Publicerad
Den 14 december gjorde turkisk polis räder mot nyhetsredaktioner, bland annat tidningen Zaman där chefredaktören Ekrem Dumanli (till vänster) greps.

Den 14 december gjorde turkisk polis räder mot nyhetsredaktioner, bland annat tidningen Zaman där chefredaktören Ekrem Dumanli (till vänster) greps.

Foto: MURAD SEZER/AP
Annons

Strax före nyårsafton i Istanbul hoppar jag in i en minibuss – en dolmu . I den sitter två resenärer, två kvinnor med shoppingkassar och vi får vänta på att fordonet ska bli fullt av passagerare. En av kvinnorna klagar över att hon ännu inte är färdig med inköpen, eftersom hon har kvar att skaffa en julgran. Plötsligt bryter föraren in i samtalet: ”Vad ska du med en julgran till?” Lite överraskad svarar kvinnan: ”Tja, det är till barnen. Har du barn?” Föraren svarar: ”Mina barn är muslimer, elhamdulillah.”

En spänd tystnad uppstår. Kvinnan är nu uppenbart irriterad: ”Försöker du säga att mina barn inte är muslimer för att de vill ha en julgran?” Nu mjuknar föraren, kanske beroende på det turkiska talesätt som säger att kunden alltid har rätt, eller för att han helt enkelt bara hade prövat sig fram med orden han just hade yttrat – som en man som prövar en ny kostym, en man som experimenterar med en radikal syn på världen. ”Bli inte upprörd, syster. Det var inte allvarligt menat.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons