ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ica fuskar med datummärkning på köttfärs

Ica:s fyra största butiker i Stockholm fuskar med datummärkning av köttfärs, enligt en granskning som SVT:s Uppdrag granskning har gjort. Och det är svårt att skydda sig som enskild konsument enligt Livsmedelsverket. ”Man kan lukta men i övrigt måste man kuna lita på butikerna”, säger en mikrobiolog till SvD.se. Nu kräver Ica:s ledning att samtliga butiker genomgår utbildning. ”Jag är mycket besviken”, säger Ica Sveriges vd till SvD.se.

Alexandra Hernadi
Publicerad

Utrustad med dold kamera besökte teamet från Uppdrag granskning Ica Maxi-butikerna i Nacka, Haninge, Södertälje och Botkyrka. Genom att märka upp köttfärspaket med utgångsdatum samma dag, fann man att samma köttfärs såldes dagen därpå, då ommärkt med framflyttat utgångsdatum.

Efter att ha informerats av SVT har Ica i helgen gått igenom gällande rutiner med de utpekade Ica-handlarna. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna i de aktuella kommunerna har också kontaktats. Men Icas vd nöjer sig inte med det. Samtliga Ica-butiker kommer att tvingas genomgå en utbildning centralt för att bli certifierade att man vet vilka regler som gäller. Utbildningen och certifieringen kommer att skötas av ett externt företag enligt Peder Larsson, vd för Ica Sverige.

Laddar…