Makron – en liten storsäljare

Det är småkakan på allas läppar och många försöker tjäna pengar på de spröda bakverken. Franska makroner har blivit big business, och störst av alla är den parisiska kedjan Ladurée, som expanderar över hela världen. Men vad händer med imperiet när trenden är över?

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Det är en explosion av färger bakom den flera meter långa glasdisken. Flinka handsklädda händer rör sig snabbt över kakor i grönt, rosa, rött, gult, orange och regnbågens alla andra färger, innan de stoppas ner i de svalt mintgröna kartonger som blivit Ladurées signum. Kön ringlar sig redan lång i butiken på paradgatan Champs Elysées, trots den tidiga morgontimmen. Det är som att befinna sig i barndomens godisaffär. ”En pistasch, en lakrits, två sådana där lila. En rosa. Hur många har jag tagit nu?”

Franska
macarons, eller makroner som de heter på svenska, enligt Akademiens ordlista, har gått från att vara en nationell godsak – bestående av ett sprött yttre hölje av mandelmjöl, äggvita och socker, fyllt av den lenaste av krämer – till att bli ett internationellt fenomen. Makroner syns i filmer, i tv-serier och i modetidningar, senast ut var amerikanska ELLE som i sitt förra nummer skrev att makroner var det trendigaste man kunde äta nu. Lägger man dessutom till alla otaliga kokböcker och gör-det-själv kit så är det inte svårt att förstå att det finns stora pengar att hämta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons