Centralbanker är de nya hedgefonderna

När finanskrisen nu går in i fas 3.0 spelar världens centralbanker huvudrollen. När inga andra pengar finns att få har dessa normalt sett ärkekonservativa institutioner förvandlats till gigantiska kasinon. Under 2011 kommer insatserna att öka ännu mer.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Minns ni vintern 2009? Det var då konserver och ett stryktåligt tvåmannatält under några mörka veckor faktiskt framstod som ett bättre placeringsalternativ än de flesta banker. Armageddon kändes nära. Ordet nyemission var för Europas bankchefer en lika självklar del av vardagen som slipsen. Två år senare framstår det mer som en ond dröm än verklighet.

Den som idag sitter och surar i ett fuktigt tält med rester av burkravioli runt munnen känner sig nog rätt dum bredvid grannen som belånade huset och köpte bankaktier för pengarna. Massiva insatser lyckades rädda både bankerna och det finansiella systemet undan konservscenariot. Det kan vi vara glada för men 2010 var året då det blev uppenbart att det också haft sitt pris. Att stater i praktiken tog över bankernas risker har kostat i form av astronomiska budgetunderskott och statsskulder. Detta kan man kalla fas 2.0 av finanskrisen. Att vi nu nått nästa fas bekräftades strax före jul.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons