Recension

FargoFargo minst lika bra som filmklassikern

Projektet att göra tv av en omedelbart klassikerförklarad film kan vara modigt på gränsen till dumdristigt skriver Svd:s recensent Anna Hellsten. Men efter att ha sett det roliga och otäcka pilotavsnittet förutspår hon att Fargo kan utvecklas till ett tv-drama i toppklass.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

Joel och Ethan Coens ”Fargo” från 1996 är den sortens film som kan beskrivas med självmotsägelsen ”omedelbar klassiker”: en berättelse som genast blev till samtidskulturellt allmängods. På ytan en brottshistoria, men också så mycket annat: en komedi, en familjehistoria och, inte minst, ett rejält stycke amerikanskt vardagsliv. Vem, förutom de artiga Minnesotaborna själva, hade hört talas om beteendekoden ”Minnesota nice”? (Och vem, förutom svenska teaterbesökare, hade hört talas om Peter Stormare?)

Att göra tv-serie av ”Fargo” får med andra ord klassas som modigt på gränsen till dumdristigt. Men manusförfattaren Noah Hawley har lyckats. Faktum är att pilotavsnittet, ner i minsta scen, är precis lika bra som filmen. Dessutom har han lyckas med den underliga bedriften att haka fast vid ursprunget utan att för ett ögonblick hemfalla till trött efterhärmning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons