Kritik mot utställning: Ett Breivik-mausoleum

Foto: Varfjell, Fredrik / TT NYHETSBYRÅN

I dag öppnar en minnesutställning om offren för Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge. Anhöriga har redan fått besöka utställningen, som väckt blandade känslor. Enligt kritiker blir utställningen ett ”mausoleum” över Breivik själv.

Omni
Publicerad
Annons

– Många familjer har valt att inte besöka centrumet. En stor anledning till det var Breiviks saker och att det är så mycket information som vi inte har fått. Det enda vi tillfrågades om var om de fick använda bilder på offren, säger Vanessa Svebakk till Expressen. Hon är mamma till den yngsta personen som dödades på Utøya.
I utställningen förekommer föremål som tillhört Breivik, bland annat hans falska polis-id. I ett av rummen ligger resterna av den sprängda skåpbilen som exploderade i regeringskvarteren.
De som är positiva till utställningen menar att det är viktigt att attentatet för fyra år sedan blir ihågkommet av alla som växer upp i Norge i dag.

En gudstjänst på temat ”Fredstankar, framtid och hopp” ska hållas i Oslo domkyrka.
Minneshögtider arrangeras i regeringskvarteret i Oslo och på Utøya, i regi av Anhörigorganisationen Nationella stödgruppen och AUF, det norska Arbetarpartiets ungdomsförbund.
Statsminister Erna Solberg kommer att delta i en kransnedläggning vid kajen.
De anhörigas egna minnesmärke ska invigas på Utøya.
Källa: Expressen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons