JFK:s gamle rådgivare stöder Barack Obama

TALARE AV RANG. Den senaste veckan har både Hillary Clinton och John McCain attackerat Barack Obama för dennes kanske mest beundade talang - hans talarkonst. Det är bara tomma ord, säger de. Men många jämför förtjust Obama med en ung John F Kennedy. SvD mötte Kennedys legendariske gamle rådgivare och talskrivare Theodore Sorensen i hans hem vid Central Park West i New York.

Jenny Nordberg
Publicerad
Annons

På hösten 1962 upptäcktes att Sovjetunionen hade placerat ut missiler på Kuba som kunde nå USA. Ett nytt världskrig med kärnvapen hotade. Ted Sorensen, en av den amerikanske presidentens allra yngste rådgivare, fick i uppdrag att formulera ett försiktigt brev till Nikita Chrusjtjov, som verkade vara villig att förhandla.

– Jag var 34 år. Det var inte klokt. Det gör mig rädd att tänka på nu. Men då var jag för upptagen. Presidenten litade på mina ord, och han visste att jag kunde återspegla det han ville säga. Och vi ville inte ha ett krig som skulle göra slut på oss alla. På kvällen gick jag hem till min lägenhet i Washington och undrade om vi skulle vakna upp nästa morgon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons