Bevara Nordiskt sommaruniversitet

KULTURDEBATT Lägg inte ner det som 65 år av kulturella och intellektuella utbyten mellan nordiska och baltiska lärosäten har skapat. Det skriver tio akademiker i en debattartikel för att bevara Nordiskt sommaruniversitet.

Publicerad
Annons

Till höstens förslag att lägga ned Medelhavsinstituten, stänga Svenska kulturhuset i Paris och avskaffa produktionsstödet för kulturtidskrifter, kommer nu ytterligare ett i samma anda. Nordiska ministerrådet föreslår att finansieringen av Nordiskt sommaruniversitet (NSU) ska upphöra. Verkställs beslutet sätter det punkt för en 65 år lång historia av kulturella och intellektuella utbyten mellan de nordiska och baltiska lärosätena och med en intresserad allmänhet i dessa länder. Bland deltagarna under årens lopp räknas några av Nordens mest lyskraftiga intellektuella, från atomfysikern Niels Bohr till litteraturprofessorn Toril Moi.

NSU är frukten av ett kontinentalt universitets- och lärdomsideal korsat med en nordisk förenings- och folkbildningstradition. I ett samhälle präglat av New Public Management framstår emellertid de kollegiala beslutsformerna som en belastning. I sitt förslag skriver Nordiska ministerrådet att NSU är trögrörligt på grund av de demokratiska processerna. Enligt detta synsätt bör forskningens innehåll inte styras av utövarna själva, utan av forskningsråden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons