Ett paradis med tre miljarder i skuld

Det finns en nota som ingen betalar. En skuld till svenska folket som i år har vuxit till nästan tre miljarder kronor. Det här är berättelsen om hur Sverige var först i västvärlden med att odla nära handelsrelationer till Nordkorea – och blev grundlurat.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

Sedan boken ”Ambassaden i Paradiset” publicerades i fjol har skuldberget för obetald svensk export till Nordkorea ökat med långt över 50 miljoner kronor. I svenska statens räkenskaper finns nämligen en räntekostnad från det yviga 1970-talet som bara fortsätter och fortsätter. År efter år stiger Nordkoreas skuld till Sverige med tiotals miljoner kronor. När författaren och journalisten Lovisa Lamm Nordenskiöld upptäckte Sveriges enorma fordringar på Nordkorea blev hon så förbluffad att hon började nysta i affärerna.

– Jag blev nyfiken på varför Nordkorea är skyldigt Sverige så enorma belopp, och varför vi har en ambassad i Pyongyang sedan längre tid än något annat västland, berättar Lovisa Lamm Nordenskiöld som grävde fram allt från blonda eskortflickor i Pyongyang till ett svenskt projekt i en avlägsen järnmalmsgruva.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons