ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bra chans för lyckat ordförandeskap

Redan på förhand kan man vara ganska säker på att det allmänna eftermälet blir positivt för Sveriges period som EU-ordförande.

Rolf Gustavsson
Publicerad

En av förklaringarna är att regeringen har goda förutsättningar att visa upp resultat som går att presentera som framgångar. Det gäller framför allt hjärtefrågan med den internationella klimatkonferensen. I stort sett oavsett vad som händer där så blir det en framgång jämfört med dagsläget eftersom USA:s president Barack Obama delar de långsiktiga europeiska klimatmålen. Därmed blir Köpenhamn en viktig etapp på vägen och Fredrik Reinfeldt kan ta åt sig en del av äran för vad som så småningom kan kallas ”Köpenhamns-processen”.

En annan omständighet som ger Sverige pr-fördelar är kontrastverkan i förhållande till det föregående ordförandeskapet. Så var det redan förra gången då Sverige inkasserade beröm 2001 för att det blev ordning och reda efter det föregående franska ordförandeskapet 2000. Det slutade i ett oförglömligt kaos på toppmötet i Nice 2000 där delegationerna bröt upp en måndagsmorgon efter fyra dygns förhandlingar.

Laddar…