Analys

Jonas Fröberg:”Han kan inte ha halkat”

Jonas Fröberg

Nyheten sände chockvågor genom hela bilvärlden: Den kände bildirektören Karl Slym, vd på Tata Motors i Indien, hoppade i söndags ut från 22:a våningen från ett lyxhotell. Han avled omedelbart. Polisen misstänker självmord - och på måndagen pratar flera källor i bilvärlden om att Slym var hårt pressad av en bedrägeriskandal från hans tid som GM-vd.

Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Karl Slym, som var 51 år, handplockades av Tata Motors ägare Ratan Tata för att vända den negativa utvecklingen för Tatas billiga bilar på Indienmarknaden, som pressas hårt av utländsk konkurrens. Tata gjorde förluster och den hypade minibilen Tata Nano som släpptes 2008 hade inte motsvarat förväntningarna. År 2012 stod lyxbilsmärkena Landrover och Jaguar inom samma bilkoncern för runt 65 procent av omsättningen och 90 procent av vinsten. Men Karl Slym var på god väg att vända utvecklingen. En ny bensinmotor har just presenterats och han stod redo för två större lanseringar - en kombi-kupé och en sedanmodell vilka blir Tatas första nya bilar i Indien sedan 2010.

Den 51-årige Karl Slym hade också Sydafrika, Sydkorea och Thailand på sin lyra och var i Bangkok på styrelsemöte, tillsammans med sin fru, när tragedin inträffade.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons