Favoriternas favoriter

BLOGGARE
Kryddburken, Söta saker, Pickipicki och Tre tjejer i köket är några av de mest populära och uppmärksammade matbloggarna just nu. Men även matbloggare söker inspirationskällor.

Lotta Ringdahl
Publicerad
Annons
Tina Jansson bloggar på Pickipicki. Foto: CARL FREDRIKSSON
Tina Jansson bloggar på Pickipicki.
Tina Jansson bloggar på Pickipicki. Foto: CARL FREDRIKSSON

De senaste åren har det dykt upp nya matbloggare i samma takt som ivriga snödroppar om våren. Och inte råder det brist på läsare heller. Åtskilliga mat- och bakintresserade inspireras och följer kontinuerligt bloggarnas inlägg, tips och recept. Favoritbloggare eller inte, alla behöver vi inspireras och hitta motivation emellanåt.

–Jag får inspiration från tusen olika håll; från mattidningar, matbloggar, kokböcker, matprogram och restaurangbesök. Ibland räcker det gott med en liten runda i mataffären, säger Linda Nilsson, som står bakom matbloggen Kryddburken som har husmanskost som bas.

Några av hennes personliga bloggfavoriter är Matplatsen, Annes Food och The Pioneer woman.

Tjejerna bakom bloggen Tre tjejer i köket – som fokuserar på middagsmat, kokböcker, restauranger och lyx, har också egna favoritbloggar och rekommenderar Smaskens och Pyttes. En annan inspirationskälla för dem är gamla urklipp och recept som deras mammor och svärmödrar har i sina gömmor. Utöver det läser de gärna nättidningar som Le parfait, Sweet Paul och BBC Good food.

Annons
Annons

–Vi pratar om mat med alla möjliga människor vi träffar. Att få höra vad andra äter till middag kan ge oväntad uppdatering av den egna repertoaren, säger de.

Söta sakers Théresia Erneborg bloggar om bakning och tycker om att ta vara på säsongens råvaror. Hon försöker dessutom hitta nya sätt att använda tekniker och recept som glömts bort eller inte är på modet längre.

–Jag inspireras mycket av gamla kokböcker och mormors och mormors mors gamla recept och kökstips, säger hon.

Att intresset för mat- och bakbloggar har ökat uppskattar hon. Själv läser hon gärna Canelle et vanille och Honey and jam.

–Varje månad får jag även in massvis av bidrag från ett femtiotal svenska matbloggare till bakutmaningen Månadens sötsak. Där bakar vi utifrån ett visst tema för att inspirera varandra och få nya tips och idéer, säger hon.

Sedan två år tillbaka delas Matbloggspriset ut på mässan Det goda köket. 2009 stod Tina Jansson, nutritionist/näringsfysiolog, som vinnare med Pickipicki – som under förra året bjöd på såväl klappgröt som minisemlor och granskottssirap,

–Själv har jag ett rätt stort gäng matbloggsfavoriter som jag följer och inspireras av. Bland dessa finns Anna och hennes skånska skafferi, liksom Charlotta med bloggen Matrepubliken, säger hon.

Vem som vinner Matbloggspriset 2011 återstår att se. Det finns i alla fall gott om tävlande. Ingela Stensson, omvärldsanalytiker och rådgivare för mat- och livsstilsfrågor på United Minds, konstaterar att matbloggandet fullkomligt exploderat och att trenden med bloggar och vårt matintresse inte visar några tecken på att klinga av. Tvärtom. Det kommer att öka och fördjupas.

–Numera är det dessutom en social markör att kunna matlagning. Den som tidigare sågs som nörd är idag specialist och socialt accepterad, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons