Svenska Spel bröt mot riktlinjer

Nu börjar konsekvenserna synas av omorganisationen inom Svenska Spel som gjorde att Meta Persdotter tvingades lämna vd-posten. En tidigare chef har fått en fallskärm värd 2 miljoner trots att han inte blev uppsagd. Under tiden fallskärmen betalas ut startar han ett bolag inom ”spel- och lotteri­marknaden”.

Publicerad
Annons

När Meta Persdotter petades som vd för Svenska Spel fick hon som plåster på såren en fallskärm värd 3,6 miljoner kronor. Men hon är inte ensam. Mikael Franzén var fram till den 26 oktober 2009 chef för affärsområdet internet och satt med i företagsledningen. Hans fallskärm utlöstes i september i fjol och ger honom 110000 kronor i månaden eller totalt knappt 2 miljoner kronor under 18 månader.

Men enligt Svenska Spels årsredovisning för 2009 skulle Mikael Franzén inte haft rätt till någon fallskärm. Där står det nämligen att han lämnade posten på egen begäran: ”Mikael Franzén meddelade i slutet av oktober att han avsade sig uppdraget som chef över affärsområdet internet”. Enligt statens riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare får avgångsvederlag endast betalas ut vid uppsägning från bolagets sida.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons