Analys

Andreas Cervenka:Paniken sprider sig bland investerarna

Andreas Cervenka

Minusräntor och allt fler som krampaktigt kramar sina guldtackor. Det är lätt att få intrycket att världen blivit galen. Skräckslagen är nog mer korrekt. Det vi ser är en promenad ut i helt okänd terräng.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Den värsta finanskris som världen skådat är Den Stora Depressionen på 30-talet. Det som hände då får dagens kris att framstå som en gratis spabehandling. Priset blev skyhögt. När krisen 2008 slog till var beslutsfattare i framförallt USA därför noga med att inte upprepa de misstag som begåtts sjuttio år tidigare. Därför östes det på med både stimulansåtgärder samtidigt som Federal Reserve lät tryckpressarna gå varma. Fed-chefen Ben Bernanke, som själv forskat om 30-talskrisen, förklarade att han var beredd att göra precis allt som krävdes och mer än så. Under de senaste fyra åren har han redan testat det mesta, inklusive en hel del som inte står i läro­böckerna. Ändå har den amerikanska ekonomins andhämtning börjat rossla på ett otäckt sätt. En ny recession tycks knacka på dörren. I Europa har centralbanken ECB och EU också vänt ut och in på sig själva för att försöka lösa euroeländet. Förgäves. USA skakar och en valutaunion som inte ens nått tonåren hotar att kollapsa.

På många sätt befinner vi oss därmed i ett nytt landskap där sikten är obefintlig. Då uppfattas lätt det mesta som lite läskigt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons