ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Martin Jönsson:

En cirkus utan verklighetskontakt

Wikileaksgrundaren Julian Assanges tal på balkongen till Ecuadors Londonambassad blev kulmen på en vecka av diplomatiskt kaos. Men också: ytterligare ett bevis på hur totalt Assange verkar ha förlorat greppet om verkligheten.

Martin Jönsson
Publicerad

Det fanns en tid, för inte så länge sedan, då Julian Assange fick världsmediernas uppmärksamhet för det han och Wikileaks kunde avslöja. Om amerikanska styrkors helikopterattack mot civila i Irak, om USA:s militära operationer i afghanistan och om hemliga telegram från amerikanska ambassader världen över. Betydelsen av det organisationen och Assange gjorde då – i samarbete med en rad stora nyhetsorganisationer – får naturligtvis aldrig underskattas eller glömmas.

Men det Wikileaksgrundaren hade att säga i går eftermiddag, när han klev ut på ambassadbalkongen i ljusblå skjorta och röd slips, har ytterst lite gemensamt med det han en gång representerade. Han har fortfarande förmågan att dra till sig medieuppmärksamhet, men nu av ett helt annat slag. Nu handlar det mer om en motvillig fascination av vad personen Assange utvecklats till: en storhetsvansinnets retoriker, som verkar ha kvar ytterst lite kontakt med verkligheten.

Laddar…