Språkbruk kan ge Belgien framgång

Belgien tar över EU:s ordförandeskap idag och har lovat att lyfta fram sociala ­frågor, klimatet och EU-­utvidgningen under sitt halvår. Men att lova för mycket kan straffa sig. Det ständigt språkbråkande Belgiens framgångar kan som ett ödets ironi hänga på om landet lyckas lösa språktvisten kring ett ­EU-patent.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

Ett gemensamt EU-patent skulle betyda att europeiska uppfinnare och företag bara behöver ansöka om ett patent i ett EU-land och inte till varje enskilt land. Frågan har harvats i snart tio år. Tvisten gäller på vilket och hur många språk patentet måste utföras. Flera ordförandeskap, däribland det svenska, har utan framgång lovat att ro hem en överenskommelse. Belgien har nu satt upp frågan på sin agenda för de närmaste sex månaderna.

Frågan om patent är nu inte en tung politisk fråga i EU, men om Belgien lyckas ta fram den vinnande formeln vore det en symbolisk seger för landet, som på grund av sina egna språk- och gränskonflikter återigen står utan regering. Det vore också en lättnad för EU-ordförandeskapet som institution.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons