Chatt: Hur påverkar budgeten dig?

Privatekonomen Ylva Yngveson svarade på läsarfrågor om hur budgeten påverkar privatekonomin. Alla frågor och svar kan du läsa nedan.

Publicerad
Annons

13:53 Maria:
Jag har inkomst över 35000 i månaden, men min man pluggar och saknar regelbunden inkomst. Hur märks den nya budgeten för oss?
Ylva Yngveson:
Hej Maria! Din skatt kommer att sänkas med 340 kronor per månad nästa år förutsatt att inte kommun eller landsting höjer skatten. Om du får höjd lön men inte passerar 37 400 kronor slipper du att betala statlig skatt på 20% på höjningen. Om din man har studiemedel sjunker beloppet med ungefär 20 kronor per 4-veckorsperiod, men det är en följd av regelverket, inget nytt förslag.

13:58 Olov:
Många gnäller ju på förvärvsavdraget,men om man vill ha pengar till t.ex vården varför inte höja patientavgiften till 800 kr t.ex för dom som jobbar skulle dom som gnäller nu jubla då ??
Ylva Yngveson:
Hej Olov! Hur det offentligas pengar ska användas är ju verkligen en central fråga. Vill man rikta regelverk så att man mer stöttar dem med lägre inkomster är förstås detta en väg. Men då kommer nästa fråga: Hur gör man med löntagare som har barn som ofta behöver besöka vården, men som inte säkert har så höga inkomster? Och långtidssjukskrivna som inte alls får del av sänkta skatter? Jag tror ändå att det kan finnas anledning att förvänta sig att egenavgifter inom välfärdssystemen kommer att vara på en högre nivå i framtiden än dagens. Och frågan om pension ska ses som uppskjuten lön och hur den då ska beskattas kvarstår.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons